25. helmikuuta 2011

Minä olen liikennevalo, kun silmäni on puuuunaineeeeeeen
Olen tässä viime aikoina tarkkaillut ympäristöäni ja pistänyt merkille sen, että ihmiset kävelevät hyvin heppoisasti punaisia päin! Jopa siis ruuhka-aikaan juostaan tien yli, vaikka autoja tulee joka suunnasta. Tuntuu, että on jotenkin hyväksyttävämpää kävellä punaisia päin kuin ajaa punaisia päin. Mutta eihän sen kai niin pitäisi olla? Eikö liikennevaloja tule noudattaa itse kunkin, sekä autoilijoiden, pyöräilijöiden, mopoilijoiden että kävelijoiden. Vai olenko ymmärtänyt jotakin väärin?
 
Ymmärrän toki hieman paremmin, että jos on joku pikkuristeys, josta harvoin kulkee autoja ja valot ovat aina punaisella, että siitä saattaa kipaista punaisiakin päin. Mutta olen huomannut oikeasti tuolla kaupungilla, että isojen risteysten tärkeissäkin valoissa porhalletaan päin punaisia. Siis kävelijät. Onhan niitä autoilijoitakin, mutta vähenemässä määrin verrattuna kävelijöihin. Voisin väittää, että jokainen on varmasti kävellyt päin punaisia (useitakin kertoja), muttei varmasti ajanut välttämättä. Myönnän, että olen itsekin kävellyt punaisiin valoihin, mutta yleensä silloin tilanne on ollut se, että risteys on pieni ja autoja ei näy mailla eikä halmeilla. Kaupungissa odotan aina vihreää valoa kiltisti. Eihän se ajassa ole kuin minuutti tai pari, jos sitäkään. Useimmissa pylväissä on vieläpä ne napit mitä painaa.
 
Joten mikä siinä on, että pitää kävellä punaisia valoja päin? Miksi ei ole sitten yhtä hyväksyttävää ajaa päin punaisia? Kaikki varmasti päivittelevät jos joku auto kaahaa punaisiin valoihin, mutta sama ihmislössi saattaa seuraavissa valoissa yhdessä taapertaa samaan. Huomasin kerrankin, että valot olivat eräässä risteyksessä punaiset, mutta kun yksi lähti kävelemään niitä päin lähti koko muukin porukka. Mutta arvatkaa kuka odotti vihreitä, minä! Koska niiden vaihtumiseen meni ehkä 10 sekuntia sen jälkeen. Ei kovin pitkä aika.
 
Meitsi ei vaan tajua. Ehkä olen liian tunnollinen kansalainen, mutta minusta pitäisi kaikkien noudattaa liikennesääntöjä yhtälailla!
 
Ps. Eiks oo hyvää musaa, ainakin pitäis mennä viesti perille.

3 kommenttia:

 1. Hyvä ja ajankohtainen postaus!
  Monesti itselläkin ollut tuo sama tunne, josta kirjoitit "mutta arvatkaa kuka odotti vihreitä, minä!". Se on niin sanoinkuvaamattoman ärsyttävää. Mulla ei ole ainakaan pokkaa kävellä tööttäilevien autojen edestä ja olla kuin ei olisi huomaavinaan.

  http://leijaan.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. samaa mieltä. joskus punaset valot kestää tosin liian pitkään, mutta odotan aina valon vaihtumista, tosin kuin useimmat ihmiset.

  VastaaPoista
 3. Joo, joskus kyl saa rauhassa odotella punaisten vaihtumista, koska tuntuu et ne vaan olis ja olis punasena vaikka kuinka siinä tönöttää kiltisti : )

  VastaaPoista