14. kesäkuuta 2012

Osaaks sää auttaa?Mitä teet jos kaveri onneissaan mutustaa ensimmäistä grillimakkaraa ja innokkaana vetäiseekin palan henkeensä? Kaveri kähisee ja selkeästi nyt ei ole kaikki hyvin. Katsotko vieressä ja mietit, että mitäs nyt? Vai osaatko antaa välitöntä ensiapua kamulle ja pelastaa hänen henkensä?

Tai mitäpä teet kun kävelet kauniina kesäpäivänä kaupungilla ja maassa makaa tyyppi? Käveletkö ohi *en huomaa mitään, en huomaa mitään*, vai menetkö katsomaan mikä ihmisille on hätänä? Koitatko herätellä kaveria? Entäpä jos tyyppi ei herää? Soitatko apua ja tarkistat hengittääkö hän? Mitäpä jos ihminen hengittää, muttei herännyt, osaatko kääntää hänet kylkiasentoon odottamaan ambulanssin tuloa?


Kuva: Punainen Risti

Näitä asioita olin tänään kyselemässä ihmisiltä ABC huoltoaseman edessä. Välillä makasin maassa tajutonta esittäen ja välillä houkuttelin ihmisiä testailemaan taitojaan. Monet tulivatkin, mutta myös monet menivät ohi "Ei ehdi nyt, on kiire" tai "just kävin ensiapukurssin". Oli kuitenkin hieno huomata, että monet osasivat näitä ensiapujuttuja mitä kyseltiin ja testailtiin. Siis SPR:n puolesta oltiin siellä, jos vielä ei selvinnyt :) Muutaman kanssa sai ihan keskustelua aikaan ensiaputaitojen tärkeydestä. Lisäksi lapsille jaettiin pientä kesäpuuhaa, kun vanhemmat kokeilivat taitojaan (tai vaikka eivät kokeilleetkaan)

Haluankin herättää teissä lukijoissa ajatuksen: Onko teidän ensiaputaidot päivitetty? Osaatteko ihan perusensiavun, joka oikeasti voi pelastaa ihmishenkiä? Kesälläkin sattuu ja tapahtuu mökeillä ja menoissa, joten olisi ihan hyvä vähän osata edes jotakin. Kannattaa heittää ajatus ilmaan. Kenties tulla ensiapukurssille ja oppia uutta!

Itse osaan auttaa, koska harjoittelen ja pidän taitojani yllä ensiapuryhmätoiminnassa. Ne ensiaputaidot unohtuvat helposti, jos niitä ei tarvitse käyttää. Siksi olisi hyvä välillä palautella perusasioita mieleen.Osaatko siis auttaa? http://www.osaa-auttaa.fi/testaa-taitosi

Turvallista kesää ja toivotaan, ettei haavereita satu! Mutta toivottavasti et katso vierestä tai kauempaa, jos jotakin sattuu, vaan osaat auttaa :)

Kesäterkuin. Pilvi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti